Rotary ‘Service above Self’

Sinds 2012 is in Waalwijk de Rotary Santa Run een begrip geworden. Een evenement dat wereldwijd door de Rotary wordt georganiseerd. Wat de Rotary beweegt zo’n event te organiseren, zal een kennismaking met de Rotary nuttig zijn. De Rotary is een internationaal serviceclub en heeft als doel het samenbrengen en het bevorderen van hoge ethische standaarden in alle beroepen en het helpen bij het opbouwen van goodwill en vrede in de wereld. Het motto van Rotary is “Service above Self”, waarmee wordt bedoeld: je eigenbelang ondergeschikt maken aan dat van de maatschappij. Het organiseren van de Santa Run is daar dus een uiting van.

Rotary Club Waalwijk organiseert de Santa Run voor lokale goede doelen en daar komt heel wat bij kijken. Zo is het steeds weer een uitdaging om de goede doelen te bepalen, de datum te prikken, de benodigde vergunningen, de vrijwilligers te vinden, regelen van entertainment, enzovoorts, enzovoorts. De leden zijn dan ook over verschillende commissies verdeeld en zijn er al maanden mee zoet! De persoonlijke betrokkenheid van Rotarians is daarom groot, zoals Ria Weerts die er vanaf de eerste keer bij was. Zij was toen secretaris. Haar enthousiasme werd vooral gevoed omdat Santa Run met lopen te maken had, haar favoriete hobby. Al vanaf het begin is Ria de trekker binnen de Rotary van het parcours. “Bij het uitzetten van het parcours proberen we natuurlijk in het centrum te blijven voor zoveel mogelijk sfeer. Ook het lopen door de binnentuin van het Antoniushof draagt daartoe bij. De bewoners vinden dat leuk maar ook voor de deelnemers is het leuk om aangemoedigd te worden”, vertelt ze onomwonden.  Het parcours is te vinden op https://waalwijk.rotarysantarun.nl/parcours/

Zij blikt even terug; “Mooiste vond ik dan ook het eerste jaar toen ik in kerstpak aankwam op het Raadhuisplein net voor de start. En liepen maar een paar mensen in kerstpak….maar binnen half uur stond het plein helemaal vol. Ik kon het gewoon niet geloven. Echt een kippenvel moment!’

Santa Run is het evenement waar verbondenheid hoog wordt ingezet, zowel binnen de Rotary als daarbuiten. Verbondenheid met de gekozen goede doelen, verbondenheid met Waalwijk en directe omgeving. We kunnen niet iedereen helpen, maar gelukkig kan iedereen iemand helpen. Een ieder doet dat op zijn/haar eigen wijze. Elke dag weer een stapje dichterbij 17 december …dan gaan we er samen een Santastisch feest van maken, net zoals in andere delen van de wereld!